2011. július 29., péntek

A származási megkülönböztetés megszüntetés - Jelenlegi ára: 1 280 Ft

BookHouse könyvdiszkont: Az ezer könyv házaTisztelt Érdeklődő! A BookHouse Könyvdiszkont Csapata üdvözli Önt! Kérjük, csak a terméklapon olvasható szállítási feltételek elfogadása esetén licitáljon a termékre! A származási megkülönböztetés megszüntetése, 1962-1963A könyv listaára: 1600 Ft. Leírás:
A kommunista diktatúrák számára fontos ideológiai cél volt a régi uralkodói osztályok műveltségi monopóliumának megtörése, a munkás-paraszt származású értelmiség kinevelése. Ennek legegyszerűbb eszköze a felsőoktatási felvételi adminisztratív szabályozása volt. Magyarországon 1949 és 1962 között működött az a rendszer, amely származási kategóriák szerint szabta meg a felvehető diákok számát és arányát, preferálva a dolgozó osztályok és korlátozva a többi társadalmi csoport gyermekeinek bekerülését a felsőoktatási rendszerbe. A rendszer megszüntetését az 1962-ben megtartott VIII. pártkongresszuson határozták el, és a kádári konszolidációs politika egyik emblematikus lépésének tekintették. A szerző érdeklődésének középpontjában az 1961 és 1963 közötti ideológia viták és a döntéshozatali mechanizmus állt, amely a származási megkülönböztetés eltörléséhez vezetett. A tanulmány első fele egészen a numerus clausustól kezdve röviden áttekinti a felsőoktatási pozitív és negatív diszkriminációk magyarországi történetét, valamint értékeli a rendszer hatékonyságát az ötvenes években. Az 1956-os forradalom előestéjén már komoly kétségek fogalmazódtak meg ezzel az eszközzel kapcsolatban, azonban az egyetemi ifjúság szerepvállalása a forradalomban újra fontossá tette a párt szemében a felvételizők politikai megbízhatóságának ellenőrzését, és még néhány évig életben maradt a származási megkülönböztetés. A szabályozás megszüntetését élénk vita kísérte, de a tanulmány utolsó fejezetének adataiból kiderül, hogy már a hatalomnak se volt rá igazán szüksége az 1963-ban felvettek között nem volt lényegesen alacsonyabb fizikai dolgozóktól származó diákok aránya. Az önálló kutatáson alapuló tanulmány a kommunista rendszer társadalompolitikájának egy fontos szeletét mutatja be. ISBN: 978-963-9697-34-8A termék eladó új, olvasatlan állapotban. Kínálatunkban több mint tízezer új és használt könyv szerepel, melyeket raktárról tudunk szállítani. A gyerekkönyvektől kezdve a szépirodalmon át a bestseller kiadványokig rengeteg könyv címből választhat.
Nézze meg őket most: BookHouse Könyvdiszkont könyvekSzállítási feltételek: Személyes átvételre kizárólag a budapesti üzletünkben van lehetőség (az Örs vezér tértől 1 percre), hétfőtől péntekig 9. 30 és 17. 30 óra között, valamint szombaton 9. 30 és 13. 30 óra között. Házhoz szállítás futárszolgálattal, előre fizetéssel vagy utánvéttel lehetséges. 10. 000 Ft. feletti vásárlás esetén a szállítás díjtalan. A leütést követő 1-2 munkanapon belül kerül a könyv a raktárból az üzletbe, így aznapi átvétel nem lehetséges. A leütést követő 7 napon belül, kérjük, e-mailen jelentkezzen a könyvért, és adja meg, milyen módon (személyes vagy házhozszállítás) szeretné átvenni a könyvet. Kínálatunkban kizárólag raktárkészleten lévő könyvek találhatók, azonban a beszerzések és eladások függvényében a készletünk folyamatosan változik, ezért sajnos előfordulhat, hogy a megrendelt könyv közben elfogyott.
Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Készlethiány esetén, a megrendelést előfoglalásba tesszük és tájékoztatjuk Önt a várható szállítási időpontról. A gyors és pontos kommunikáció miatt kérjük, hogy lehetőség szerint e-mailben tartsa velünk a kapcsolatot! Kérjük csak a fentiek tudatában licitáljon a termékre! Köszönjük, hogy megtisztel bennünket bizalmával!
a BookHouse Könyvdiszkont Csapata


Jelenlegi ára: 1 280 Ft

Az aukció vége: 2011-08-02 10:22
. A származási megkülönböztetés megszüntetés - Jelenlegi ára: 1 280 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése